søndag 27. oktober 2013

Fine flis


Som jeg har nevnt tidligere på bloggen er jeg i utgangspunktet ikke noen forkjemper for flis. Jeg kan imidlertid se at flis har mange fordeler, og derfor vurderer jeg å ha det i entreen og overfor kjøkkenbenken. Men ikke på badet. I følge diverse forhandlere jeg har pratet med i den siste tiden, er jeg i mindretall. De aller fleste vil ha flis på badet, og flisenes popularitet ser man på antall flisebutikker. I dag er flis nærmest blitt standarden på norske bad, og i tillegg har trenden også spredd seg til andre rom i huset. Det er vanlig å ha flislagt gulv både i entré og kjøkken. 

Flis er et naturprodukt lagd laget av brent leire. Alt som framstilles av brent leire kalles keramikk. Vaskeservanter, murstein, kopper, kar og fliser er alle eksempler på hva keramikk kan være. Årsakene til at flis er så utbredt er flere. For det første er det mange som synes at flis er pent og at det gir et eksklusivt preg. Den finnes i utallige farger, former, mønster og størrelser. I tillegg kan du få både matte og glatte fliser, grove og fine. Felles for de fleste er at de har veldig høy slitestyrke, og de tåler hard påkjenning i år etter år, uten synlig slitasje. I tillegg er de så og si vedlikeholdsfrie. 

Men selv om fordelene er mange, finnes det også noen ulemper. For det første er de kalde. I vårt nordiske klima (og med mine kalde istapper av tær) kreves det varme i gulvet, enten i form av vannbåren varme eller varmekabler. Dette gjør igjen til at flis over store områder i huset kan bli svært fordyrende i forhold til arbeidspenger og strømutgifter. 

Et annet moment er at flis er et svært hardt materiale. De er harde å gå på, og i tillegg er det fort gjort at glass, keramikk og porselen knuser dersom disse faller ned på et slikt underlag. Et annet viktig argument for ikke å velge flis, er at det kan være tungvindt å rengjøre mellom fugene. I tillegg vil fliser som har en viss ruhet over seg, samle en god del skitt og være tyngre å vaske i forhold til flere andre materialer. Men selvsagt, du har også verre alternativ, som for eksmepel tepper og tregulv. Og da er det selvsagt selvmotsigende at jeg ønsker tregulv i flere rom... 

Over til fugene. Ikke bare samler de på alskens uhumskheter, men de kan også bli misfargede. Fugene kan også sprekke og bli ødelagte. Så da hjelper det lite at flisene er slitesterke. I tillegg er ikke flis i seg selv vanntette. Det som gjør eksempelvis et bad vanntett, er membranen som skal legges bak flisene. Å legge flis kan du klare selv, men legging av membran bør gjøres av fagfolk slik at det blir tett (noe som gjerne koster noen kroner). Ellers risikerer du vannskader og store utgifter til utbedringer.

Men uansett fordeler eller ulemper, så bør valget falle ned på det alternativet som føles riktig for deg. For noen er flis det beste valget, for andre (slik som meg) vil ikke flis bli brukt i stor skala.

Håper der har hatt en fin helg :)

Digresjon. Jeg har alltid trodd at ulumskheter var et ord,noe som visstnok ikke medfører riktighet. Den korrekte stavingen er uhumskheter. Man lærer så lenge man lever. 

1 /   2  /  3  /  4





3 kommentarer:

  1. Heter det ikke ulumskheter? Hm - da lærte jeg også noe nytt!

    Vi har flis på bad og i vindfanget, men valgte store flis og mørk fugemasse mellom for å slippe litt av vaskestyret. Og varmekabler! Det finnes mange fine alternativer til flis, men vi valgte nå flis.

    Ha en fin ny uke!
    Klem fra ingrid

    SvarSlett
  2. I følge svoger som er murer/flislegger (og jobber i mange veldig fancy hjem i Oslo) så er faktisk flis på bad på vei ut. Det er fler og fler som velger glatte veggflater - så hvis vi skal tro på han, så er dere veldig trendy!! :)

    Klem fra Marie

    SvarSlett
  3. Trodde også det her ulumskheter :) Høres mer naturlig ut :)
    Masse lekre bilder !
    Ha en strålende kveld! Klem Anette

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...